Processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa Schiff)

Espècies afectades:

 La processionària del pi ataca a totes les espècies de pins i cedres. Hi ha alguna varietat que és més sensible com el pi canari, el pi insigne, la pinassa o el rajolet.

Símptomes i danys que produeix:

Els primers símptomes que s’observen és l’assecada de plomalls d’agulles, posteriorment poden produir una forta defoliació de l’arbre. A l’hivern podem observar els nius típics de les erugues de la processionària (bosses blanques).

Aquesta plaga pot afectar seriosament a les persones i animals. Els pèls urticants que desprenen les erugues pot provocar lesions als ull, irritació de la pell a les persones al·lèrgiques i inflamació de la llengua als animals.

Calendari de tractament:

Els mesos ideals per combatre aquesta plaga són des de finals de setembre fins finals de novembre. Durant aquest període es poden fer tractaments BIOLÒGICS i tractaments amb ENDOTERAPIA.

Un cop estan formades les bosses és poden realitzar tractaments amb insecticides autoritzats fins finals de març (època en que les erugues realitzen la seva processó d’enterrament)


 ... i si vols saber més sobre aquesta plaga:

 Descripció i Cicle biològic:

El naixement de la papallona que farà la posta d’ous s’inicia a partir de mitjans del mes de juny, dura uns tres dies i les erugues naixeran passades unes cinc setmanes. Amb l’arribada del fred construeixen els nius típics (pèl sedós de color blanc) a la part més assolellada de l’arbre. Durant el mes de febrer i març, quan les temperatures comencen a pujar, inicien la típica processó d’enterrament on es transformaran en crisàlide. Al juny torna a iniciar-se el cicle biològic, però no totes les erugues enterrades neixen el primer any, poden estar fins a dos o tres anys per tornar a sortir.  

Fitxa  de la Processionària del Pi (Departament de Sanitat Vegetal de la Generalitat de Catalunya):               

fes click aquí...