Pàgina web en reconstrucció
 

Galeruca dels Oms (Xanthogaleruca luteola Müll.)

Espècies afectades:

Les espècies més afectades d’oms són Ulmus pumila y U, minor y U. umbraculifera. Els Ulmus pumila  tenen la peculiaritat de que no es veuen afectats per la grafiosi, el fong que ha matat a gran part dels exemplars europeus.

Símptomes i danys que produeix:

La galeruca és un gran defoliador. Les larves devoren les fulles deixant-les sense teixit tendre, provocant perforacions fins deixar la fulla “esqueletitzada”.  Al deixar a l’arbre sense fulles, veuen minvada la seva capacitat de fotosíntesis. D’aquesta debilitat s’aprofiten altres plagues i malalties que poden acabar matant l’arbre.

Calendari de tractament:

Es poden realitzar tractaments biològics per combatre aquest insecte. L’època adequada és a partir del mes d’abril, quan els adults comencen a menjar de les fulles dels arbres un cop brotats. Els tractaments curatius es poden realitzar sempre que trobem adults als arbres.

També es poden fer tractaments amb endoterapia a partir del mes d’abril.

 

... i si vols saber més sobre aquesta plaga:

Descripció i Cicle biològic:

L’adult és de color verd groguenc amb bandes negres. Els ous son de color taronja groguenc i els trobem a l’anvers de les fulles, normalment agrupats. Les larves son de color negre i tal com va creixent es torna de color verd groguenc. La larva fins arribar a realitzar la pupa passa per tres estadis larvaris.

Els adults passen l’hivern amagat a les escorces del tronc o entre fullaraques al terra. A la primavera volen cap a les copes dels oms i s’alimenten de les seves fulles per fer la posta d’ous. Quan neixen les larves es passen vàries setmanes alimentant-se de les fulles fins arribar al seu estat més madur, és llavors quan baixen pel tronc per realitzar la pupa. Passats uns deu dies tornen a sortir els adults que volant per anar fins a la copa de l’arbra i començar la segona generació. Podem arribar a tenir entre tres i quatre generacions anuals (entre març i setembre)

 

Informació sobre el Tigre del Plàtan (Font: Universitat de Sevilla, Pedro Torrent): 

fes click aqui...