Espècies afectades:
Les espècies més afectades d’oms són Ulmus pumila y U, minor y U. umbraculifera. Els Ulmus pumila tenen la peculiaritat de que no es veuen afectats per la grafiosi, el fong que ha matat a gran part dels exemplars europeus.
Símptomes i danys que produeix:
La galeruca és un gran defoliador. Les larves devoren les fulles deixant-les sense teixit tendre, provocant perforacions fins deixar la fulla “esqueletitzada”. Al deixar a l’arbre sense fulles, veuen minvada la seva capacitat de fotosíntesis. D’aquesta debilitat s’aprofiten altres plagues i malalties que poden acabar matant l’arbre.
Calendari de tractament:
Es poden realitzar tractaments biològics per combatre aquest insecte. L’època adequada és a partir del mes d’abril, quan els adults comencen a menjar de les fulles dels arbres un cop brotats. Els tractaments curatius es poden realitzar sempre que trobem adults als arbres.
També es poden fer tractaments amb endoterapia a partir del mes d’abril.
... i si vols saber més sobre aquesta plaga:
Descripció i Cicle biològic:
L’adult és de color verd groguenc amb bandes negres. Els ous son de color taronja groguenc i els trobem a l’anvers de les fulles, normalment agrupats. Les larves son de color negre i tal com va creixent es torna de color verd groguenc. La larva fins arribar a realitzar la pupa passa per tres estadis larvaris.
Els adults passen l’hivern amagat a les escorces del tronc o entre fullaraques al terra. A la primavera volen cap a les copes dels oms i s’alimenten de les seves fulles per fer la posta d’ous. Quan neixen les larves es passen vàries setmanes alimentant-se de les fulles fins arribar al seu estat més madur, és llavors quan baixen pel tronc per realitzar la pupa. Passats uns deu dies tornen a sortir els adults que volant per anar fins a la copa de l’arbra i començar la segona generació. Podem arribar a tenir entre tres i quatre generacions anuals (entre març i setembre)
Informació sobre el Tigre del Plàtan (Font: Universitat de Sevilla, Pedro Torrent):