Pàgina web en reconstrucció
 

Escolítids dels Pins (Tomicus piniperda L., T. minor Hart., T. destruens Woll.)

Espècies afectades:

Els perforadors del pins poden atacar a totes les espècies de pins. Normalment ataquen a arbres debilitats, dirigint l’atac a les branques gruixudes i al tronc. Si la plaga es desborda pot arribar a afectar a arbres sans.

Símptomes i danys que produeix:

Es poden observar branquillons trencats al terra on podem observar els forats de penetració. Als troncs, si aixequem l’escorça, podem observar aquests forats d’entrada, normalment acompanyats de resina, així com dels orificis rodons de sortida. L’abundància d’aquestes galeries pot arribar a provocar la mort dels arbres.

Calendari de tractament:

El millor moment per actuar és quan els adults es dirigeixen a les branquetes de la capçada, normalment als mesos d’abril/maig i setembre/octubre. Per aquest motiu és necessari realitzar dos tractaments anuals per disminuir la població d’adults de l’ insecte.

 ... i si vols saber més sobre aquesta plaga:

Descripció i Cicle biològic:

Es tracta de tres espècies de coleòpters molts similars. T. Piniperda i T.minor passen l’hivern refugiats a les galeries de les branquetes o a la fullaraca de la terra, al principi de la primavera inicien la seva activitat dirigint-se als troncs on la femella inicia la galeria de posta sota l’escorça per col.locar els ous. Als pocs dies neixen les larves, efectuen la pupació i els insectes adults tornen a sortir a través de l’escorça. Aquest cicle té una dorada d’uns tres mesos. Els adults a l’estiu es tornen a dirigir als branquillons i a la tardor es dirigeixen als refugis hivernals.

T. destruens té un cicle biològic diferent, aquest manté la seva activitat durant l’hivern realitzant postes en els troncs i desplazant-se als brots terminals per alimentar-se. Per aquest motiu es poden trobar larves de diferents edats durant tot el seu cicle.

 

Fitxa  dels Escolítids dels Pins (Departament de Sanitat Vegetal de la Generalitat de Catalunya):

              

fes click aquí...