Assecada de les Alzines. Caparreta Kermococcus vermilio

Espècies afectades:

Pot afectar a totes les families d’alzines, però aquí el més habitual és veure-la als Quercus ilex subsp. Ilex, ja que són les més habituals als nostres jardins.

Símptomes i danys que produeix:

Els símptomes són molt evidents ja que es veuen assecades parcials o totals de branques. L’assecada, any darrera any, pot arribar a assecar la major part de l’arbre. Les caparretes s’alimenten de la saba i van acompanyades normalment del fong de la Diplodia. A la primavera perden les parts seques i pot semblar que l’arbre es recupera, però no és així, a l’estiu les caparretes i els fongs tornaran a assecar parts sanes de l’arbre.

Calendari de tractament:

Els millors moments per actuar contra aquesta plaga és a l’estiu. Realitzant un tractament amb olis i insecticides autoritzats, acompanyats d’un fungicida per atacar la Diplodia. També pot ser bo realitzar un tractament fungicida preventiu durant els mesos de primavera, especialment si han sigut molt plujosos.

Actualment estem realitzant tractaments amb endoterapia que estan donant resultats molt bons per lluitar contra aquesta caparreta.

 

... i si vols saber més sobre aquesta plaga:

Descripció i Cicle biològic:

Té una sola generació anual . Les femelles inicien la posta a l’estiu, es pot veure fixada a les branques, és completament rodons i de tons marrons-groguencs. Pot arribar a posar entre 2.000 i 3.000 ous, un cop feta la posta, moren. Les larves surten per sota del cos de la mare que els ha estat protegint i s’alimenten de parts verdes de l’arbre. Es desplacen molt poc i es van alimentant fins l’hivern. A la sortida de l’hivern comencen ràpidament a mudar i es formen els puparis dels mascles i les femelles joves. Un cop adults, durant el mes de maig, copularan i continuaran amb la posta d’ous, iniciant novament el cicle biològic.

 

Fitxa  de la Caparreta de l’Alzina(Departament de Sanitat Vegetal de la Generalitat de Catalunya): fes click aquí...